via: ad.nl

via: ad.nl

Volgens verzekeraar Enra zijn elektrische fietsen in trek bij dieven. In 2013 zou het gaan om ruim 25.000 gestolen exemplaren met een totale waarde van 45 miljoen euro. Bij de verzekeraar werden in 2011 nog 7 procent van de e-bikes gestolen, inmiddels is dat percentage gestegen naar 14 procent.

Vooral professionele dievenbendes zouden volgens de verzekeraar  uit zijn op de dure fietsen met een gemiddelde prijs van 1800 euro. De meeste e-bikes worden direct geëxporteerd naar Oost-Europa. Het gebeurt maar zelden dat de dieven onderweg gepakt worden. De dieven kopen eerst bij een fietsenhandelaar twintig gewone fietsen, die gelijk weer doorverkocht worden. De gestolen fietsen vervoeren ze in een aanhangwagen, mochten de dieven aangehouden worden onderweg, dan laten ze de aankoopbon van de twintig tweedehandsfietsen zien.

Hoewel je net als bij auto’s, zou denken dat de Randstad en Amsterdam populaire regio’s zijn voor fietsendieven, nemen de diefstallen van e-bikes in het hele land toe. De fietsen worden niet alleen uit winkelstraten gestolen, maar ook uit schuren en van opritten. Door de fiets met een kettingslot vast te zetten aan een hekje of fietsenrek, voorkom je dat de fiets zonder veel moeite ingeladen kan worden.