Heling is het verwerven, bezitten of overdragen van een gestolen product, aldus de landelijke politie. Zo strafbaar als wat, maar het komt steeds meer voor. Wat zijn de straffen, en hoe weet u of u te maken heeft met een heler bij een aankoop?

stopheling_logo

Volgens de wet zijn er drie typen heling:

  • opzetheling
  • gewoonteheling
  • schuldheling

Er is sprake van opzetheling wanneer u een product bezit, verkoopt of koopt wanneer u zich ervan bewust bent dat het een gestolen product is. Gewoonteheling vindt plaats zodra het bovenstaande (opzetheling) op frequente basis plaatsvindt. Weet u niet zeker of een product gestolen is, maar had u dit wel kunnen vermoeden, dan bent u schuldig aan schuldheling. Doordat er verschillende typen heling bestaan, verschillen de straffen voor heling aanzienlijk. Zo gaat iemand voor schuldheling minimaal één jaar de cel in (en/of een boete van maximaal €78.000), ligt de minimale celstraf voor opzetheling op vier jaar (en/of een geldboete) en draait iemand voor gewoonteheling minimaal zes jaar de bak in (en/of een geldboete).

Omdat u dus volgens de Wet ook strafbaar bent wanneer u had kunnen vermoeden dat het om heling ging, is het handig om te weten wanneer u wellicht te maken hebt met een heler. Die ene tablet die normaal honderden euro’s duurder was, nu voor een prikkie? Of die goedkope studentenfiets? Dikke kans dat iemand geld wil verdienen aan door hem of haar illegaal verkregen spullen. Staat u op het punt om een mooie deal te sluiten, bezoek dat eerst de website Stop Heling. Hier kunt u het serienummer van het product in kwestie invoeren, en zo controleren of het geregistreerd staat bij de politie. Gestolen goederen worden namelijk geregistreerd!

Al met al dient u op uw hoede te zijn wanneer een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn. Het gezegde luidt immers niet voor niets ‘de heler is even slecht als de steler’!