stock_image_2827Ondanks eventuele voorzorgsmaatregelen heeft het kwaad toch toegeslagen: er is ingebroken in uw huis. Dit kan u emotioneel zeer heftig vallen, maar desondanks is het van groot belang om praktisch te handelen. Door snel en doordacht te handelen kunnen een aantal problemen namelijk snel opgelost worden!

Bel de hulpdiensten, en ruim in géén geval de schade op!
Het is mogelijk dat de inbrekers nog in de buurt zijn; het alarmeren van hulpdiensten zou kunnen leiden tot een aanhouding van de dader. Laat de door de inbreker gecreëerde rommel vooral liggen, alles kan immers een aanwijzing of een spoor zijn. Het zou zonde zijn als u de zoektocht naar de dader zelf om zeep hielp.

Doe aangifte bij de politie.
Heel simpel, u dient aangifte te doen omdat in dat geval de politie aan de slag gaat met de zaak, mogelijk iets kan doen aan de veiligheid in uw buurt, en er een kans is dat u uw spullen terugkrijgt. Zonder bewijs van aangifte zal de verzekering namelijk niets vergoeden!

Blokkeer.
Blokkeer datgene wat weg is. Bankpas gestolen? Dikke kans dat de inbreker een mooi bedrag van uw rekening wil halen. Voorkom dit door uw bankpas onmiddellijk te blokkeren. Hetzelfde geldt voor simkaarten; iets minder urgent zijn pasjes als winkelpasjes, tankpasjes en dergelijke. Hoe bankpassen en andere kaarten en pasjes geblokkeerd kunnen worden vind u onder andere via deze site.

Bel de verzekering.
Mocht het voorkomen dat u uw spullen niet meer of in slechte staat terugkrijgt, dan is er een kans dat dit gedekt wordt door de verzekering. Bel na een inbraak dus in ieder geval met uw verzekering, en bekijk de polisvoorwaarden om te achterhalen of uw situatie binnen de polis valt.

Herstel.
Dit geldt zowel voor uzelf, uw eventuele gezin, uw bezittingen en uw huis. Na de inbraak is het mogelijk dat u anders reageert op situaties, en dit geldt ook voor uw partner en/of kinderen. Slachtofferhulp kan hierbij helpen. Uw bezittingen kunt u ‘herstellen’ door nieuwe exemplaren aan te schaffen. In het geval van uw rijbewijs, paspoort en dergelijke is het verstandig hier een tijdje mee te wachten; nieuwe exemplaren zijn prijzig, en in veel gevallen worden deze na korte tijd elders teruggevonden. Als laatste dient u ervoor te zorgen dat een nieuwe poging tot inbraak niet snel meer zal plaatsvinden. Beveilig uw huis beter, met name de plaats waar de eerdere inbreker binnendrong.