Einbrecher an einem FensterVolgens Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg is het om inbraakcijfers omlaag te krijgen veel effectiever en goedkoper om goed hang- en sluitwerk aan te brengen op huizen dan om extra politie in te zetten. Dit stelt hij afgelopen woensdag in een uitzending van Altijd Wat Monitor van de NCRV. Eerder schreven wij al over hoe inbraken plaatsvinden en hoe deze te voorkomen zijn.

Verantwoordelijkheid woningcorporaties

Investeringen in inbraakpreventie zijn volgens berekeningen van de econoom ruim twee keer goedkoper dan het extra inzetten van politie, en zelfs vier keer zo goedkoper wanneer de kosten voor het berechten van de inbrekers meegerekend worden.

De misdaadeconoom stelt dat het aantal woninginbraken fors zal dalen als de sociale huurwoningen (in Nederland zo’n 30% van alle woningen) voorzien worden van goede sloten. Vooral de slecht beveiligde huurwoningen in achterstandswijken zijn een makkelijke prooi voor inbrekers. Vollaard benadrukt de verantwoordelijkheid van woningcorporaties, en ook criminoloog Jan van Dijk valt hem hierin bij: “Ik zou prioriteit geven aan inbraken in zwakkere wijken, omdat daar het probleem het grootst is. Daar worden de meeste inbraken gepleegd en die mensen zullen de laatste zijn die uit zichtzelf 400 euro uitgeven aan betere sloten.” Van Dijk roept hierbij de regering en woningcorporaties op om maatregelen te nemen.

Samenwerking met het ministerie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil samenwerken met bouwbedrijven en woningcorporaties om het aantal inbraken terug te brengen. Hij stelde eerder in 2013 dat het aantal woninginbraken moet worden teruggebracht naar maximaal 65.000 per jaar, ruim 25.000 inbraken minder dan in 2012 het geval was.

Daarom worden 111.000 huurwoningen de komende jaren beter beveiligd, waarbij er in het eerste jaar 11.000 woningen het Politiekeurmerk Veilig Wonen moeten krijgen. De woningen moeten dan voldoen aan een aantal criteria, zoals goede sloten, verlichting bij de buitendeur, zicht vanuit de hal op wie er voor de deur staat en rookmelders op elke etage. In 2020 zullen volgens Opstelten ruim 111.000 woningen van goed hang- en sluitwerk voorzien zijn.