Inbreken in een huis of woning wordt vaak gezien als een zeer ernstig (en strafbaar) feit en is net als andere vormen van diefstal een misdrijf.

Vaak valt inbreken onder gekwalificeerde diefstal, dit wil zeggen dat er naast het wegnemen van het eigendom van een ander tegelijkertijd sprake is van het zonder toestemming betreden van een niet-openbare-ruimte. Mede hierdoor zijn straffen voor een gekwalificeerde diefstal ook een stuk hoger dan voor een ‘gewone’ diefstal.

inbraak

Op basis van verschillende aspecten beredeneerd de rechter hoe hoog een straf voor inbraak zal zijn. Er kan sprake zijn van insluiping (via een ingang een niet-openbare-ruimte betreden), inklimming (betreden via een ongebruikelijke ingang, zoals een raam) of inbraak (de ingang wordt geforceerd, het kapot maken van een slot).

Omdat er relatief veel wordt ingebroken zijn er oriëntatiepunten voor rechters (PDF) die moeten helpen met het bepalen van de straf en eventuele vergoeding voor de slachtoffers. Naast de oriëntatiepunten wordt er ook naar andere aspecten gekeken zoals de materiële/emotionele waarde van de gestolen goederen.

Er zijn veel advocaten in Nederland, allemaal met hun eigen specialisaties. De strafrechtenadvocaat is gespecialiseerd in dit soort zaken en kan vaak snel en duidelijk advies geven aan alle partijen van het conflict. Veelal kun je vrijblijvend een zaak aanmelden en heb je diezelfde dag nog telefonisch contact met een ervaren strafrechten advocaat.