Steeds vaker worden vrienden, collega’s en familieleden via e-mail door elkaar gewaarschuwd voor heling, smoesjes of moderne vormen van diefstal. Een vrij recente e-mail die opdook kenmerkte zich door de volgende tekst:

“Dit is gebeurd op parkingen van grootwarenhuizen….Maar ook mogelijk op andere parkingplaatsen. Een kennis van mij werd gisteren namiddag op de parking aangesproken door 2 mannen die haar vroegen welke parfum zij gebruikte. Nadien vroegen ze haar of ze een staal van een nieuwe geur wou ruiken, die zouden ze haar tegen een interessante prijs kunnen leveren. Zij zou het waarschijnlijk geprobeerd hebben , had ze deze mail niet ontvangen dat haar waarschuwde voor het complot’ Test onze nieuwe parfum ‘ De mannen gingen door tussen de wagens, waarschijnlijk op zoek naar een nieuw slachtoffer. Mijn kennis waarschuwde een andere vrouw die zich in hun richting begaf en vertelde haar over de mail dat ze had ontvangen , met alle uitleg over de mannen. DIT IS GEEN PARFUM , HET IS ETHER !!!!! Als U zou ruiken , en U verliest even uw concentratie of het bewustzijn dan zouden zij alles nemen wat zij willen !…..Uw handtas, Uw geld, Uw sleutels, Uw boodschappen en wie weet wat ze nog allemaal zouden doen……..”

Het klinkt als een aannemelijke, creatieve manier van handelen, waardoor je als goede buur dit doorstuurt naar anderen. Maar wat is waar van deze berichten? Indien het slechts een hoax betreft, waarom zou iemand dit rond sturen? Waarom komt zo’n waarschuwing niet vanuit de landelijke politie in de media? Kortom, vragen alom. Mocht het inderdaad slechts een hoax zijn, dan is de aandacht toch maar mooi getrokken; een gewaarschuwd iemand telt immers voor twee!

HOAX