Het is goed mogelijk dat u iemand kent wiens kenteken recent verdween. Het lijkt, zeker in vergelijking met geld of andere waardevolle spullen slechts een kleine en onbelangrijke buit, maar deze kan grote gevolgen hebben. Wat kan een ander met uw kentekenplaat aanvangen?

Gestolen kentekenplaten worden regelmatig gebruikt bij misdrijven, zoals het wegrijden na een tankbeurt zonder te betalen, of een (gestolen) auto over de grens smokkelen om deze daar illegaal te verkopen. Aangezien uw gegevens gekoppeld zijn aan het kenteken wordt u onmiddellijk gekoppeld aan de strafbare feiten die met de auto (of een ander voertuig) zijn begaan.

Zodra u merkt dat uw kentekenplaten gestolen zijn, dient u aangifte te doen bij de politie; uw aansprakelijkheid (bij een eventueel misdrijf) vervalt hierdoor. Omdat u zonder kentekenplaten niet rond mag rijden, is het vervolgens verplicht om nieuwe platen te laten maken. Zorg ervoor dat deze exemplaren in ieder geval goed vast zitten, want dat is bij veel platen nog niet het geval. Een aantal popnagels doet vaak al wonderen!

kenteken