Een veel gebruikte manier om het huis van een ander binnen te dringen is de babbeltruc. De nieuwe buurman die een kopje suiker komt lenen is niet meer wat het geweest is, en met de meest uiteenlopende smoezen staan mensen met slechte bedoelingen voor uw deur.

In het nieuws verschijnen regelmatig voorbeelden van succesvolle babbelaars. In veel gevallen gaat het om een kort gesprekje ter afleiding; terwijl iemand gezellig met u babbelt, betreedt iemand anders via een andere ingang uw woning, of iemand wisselt uw pinpas om of spiekt terwijl u uw pincode intoetst.

Babbeltruc

Zo zijn er recente verhalen over een pakketbezorger die u vraagt een bedrag te pinnen (terwijl u niets besteld heeft), huilende kinderen die vragen om een glaasje water, mensen die zogenaamd zonder benzine staan, geld vragen en een (naar later blijkt defect) apparaat achterlaten als borg. Kortom, babbelaars zijn creatief en bezitten over een grote overtuigingskracht.

Ben voortaan voorbereid over deze redelijk nieuwe truc, in deze tijd waarin het aantal woningovervallen toeneemt. De regio Rotterdam-Rijnmond waarschuwde haar inwoners met een duidelijk filmpje (onderstaand), en ook de landelijke politie heeft duidelijke tips en informatie om handen.